Stereotypioiden murtamista, osa 5 (parisuhde on epätasa-arvoinen)



 Näitä stereotypioita tosiaan riittää ja uusia tulee vastaan netissä käytyjä keskusteluja lukemalla. Tällä kertaa kotitöistä. 

Stereotypia: afrikkalainen mies ei tee kotona mitään. Kotityöt ovat naisten hommia ja siksi miesten ei niihin tarvitse osallistua. 

Tämä on sikäli hankala aihe, että olen ollut tässä ”kotityö”-asetelmassa ainoastaan mieheni kanssa. Hänen kanssaan tämä stereotypia ei todellakaan päde. Meillä ei ole ollut ainuttakaan riitaa kotitöihin liittyen. Teemme kaiken niin saumattomasti yhteistyössä, että ei ole tarvetta riidellä. Kummankaan ei liioin tarvitse erikseen toista neuvoa, tai pyytää jotain tekemään. 

Meistä molemmat viihtyvät siistissä kodissa. Lisäksi minä en pidä pikkusälästä ympäri huushollia, joten tavaroilla on paikkansa. Emme ole tehneet kotitöistä mitään jakoa, mutta asiat ovat jotenkin luonnollisesti menneet niin, että pääsääntöisesti minä pesen pyykit, kannan matot ulos, imuroin ja pesen lattiat suunnilleen kerran viikossa, pyyhin pölyt ja keräilen ylimääräistä tavaraa esimerkiksi eteisen naulakosta. 

Mies harjaa lattiat päivittäin, petaa sängyn, laittaa tiskit ja tiskaa käsin isommat astiat ja pesee kylpyhuoneen. Niin ja vie roskat ja lajittelee kierrätettävät. 

Minä kokkaan miestäni enemmän ja leivon kaiken. Myös mieheni tekee ruokaa ja välillä hän kokkaa ”omaa” ruokaansa itselleen, jolloin minä huolehdin oman ja poikani ruuan (valitettavasti olen todella ronkeli ruuan kanssa ja siirtänyt saman pojalleni. Emme siis syö mieheni ruokia muutamaa lukuunottamatta). Leipoa hän ei osaa, joten se on siksi minun heiniäni. 

Mies huolehtii autoista. Hän osti hiljattain itselleen auton ja viimeksi eilen hän pesi sekä omansa, että minun autoni. Molemmat autoista on vanhoja romuja, mutta niistä miehen mukaan pitää silti pitää hyvää huolta. Oma autoni kiittää, sillä ennen miestäni autoni sai pesun ehkä kerran vuodessa ja sisältä sen siivosin suunnilleen samalla syklillä :D. 

Totta tosiaan ainakin tässä taloudessa kaikki käy helposti ja mutkattomasti, kuin itsestään. Edellisessä liitossani tämä asia oli iso ongelma ja silloin koitin löytää vaikka mitä keinoja tilanteen tasa-arvoistamiseksi. Siinä onnistumatta. Muistan käyneeni keskusteluja muiden naisten kanssa ja saaneeni vinkkejä, että mies täytyy opettaa kotitöihin ja pitää osata vaatia. No, tämäkään ei auttanut, mutta toisaalta eipä ole tarvinnut nykyistä miestäni opettaa tai vaatia. 

Nyt en sitten todellakaan väitä, että aina olisi näin. Itsekin vähän aikaa sitten näin videon, jossa nigerialainen mies kertoi työnjaon olevan sellainen, että mies hoitaa rahan taloon ja nainen hoitaa kodin ja lapset. Eli erittäin perinteinen malli, joka ei oikein Suomeen sovi. 

En siis voi kumota tätä stereotypiaa muuta kuin oman mieheni osalta. 


Kommentit

Suositut tekstit