Back to school





 Siis Into, en minä. En muista olenko edes kirjoittanut tänne asiasta. Jos olen, niin kertaus on opintojen äiti, sanotaan. 

Into siis pääsi kouluun ja opiskelee nyt maanantaista perjantaihin, yhdeksästä kahteen. Alkuun koulu käytiin zoomin avulla, mutta nyt ovat olleet jo ihan koululuokassa jonkin aikaa. Ja siis suomea opiskelevat. 

Inton kouluryhmässä on n. 15 oppilasta, jos muistan oikein. Valtaosa heistä on naisia. Miehiä on omani lisäksi kaksi, tai kolme. Opiskelijat ovat ympäri maailmaa. Ryhmästä löytyy mm. nepalilainen, venäläinen, australialainen, iranilainen, minun nigerialaiseni, ruotsalainen yms. 

Ryhmä tulee hienosti toimeen keskenään. On hienoa huomata, että kansalaisuudella, ihonvärillä, iällä tai sukupuolella ei ole mitään merkitystä, vaan jokaisella on sama tavoite: oppia kielemme. 

Inton luokka etenee hyvin nopeasti kieliopinnoissa. Niin nopeasti, että itseä hirvittää. En kuuna päivänä itse oppisi noin pian kieltämme. Silti, tottakai, Inton kielen ymmärtämisessä ja tuottamisessa on vielä todella paljon opeteltavaa. Niin paljon, että on mahdotonta kommunikoida vielä suomeksi. Yritän itse tsempata niin, että puhuisin asiat ensin suomeksi ja sitten englanniksi, mutta kyllä se ikävä kyllä lipsahtaa aina sinne, että käytämme englantia. 

Olen lukenut hänelle ääniviestejä suomeksi hänen koulukirjastaan, ladannut ylen apit, joiden kautta voi mm. katsella lastenohjelmia ja selkokielisiä uutisia, auttanut kotitehtävissä jne. jne., mutta silti tiedän kyllä, että voisin auttaa häntä vielä paljon enemmän. Tätä kirjoittaessa omatuntoani pistelee sen verran, että taidanpa taas ryhdistäytyä ja puhua enemmän suomea. 

Inton tavoitteena on saavuttaa riittävän korkea kielitaso, jotta pääsisi opiskelemaan logistiikkaa. Ja sitä kautta sitten työllistyä. Toivottavasti onnistuu. Hän on kyllä ollut todella reipas ja jaksava tähän asti. En voisi olla hänestä ylpeämpi. 


Kuvat on muutaman viikon takaa, kun kävimme kuntoportaissa yhdessä kuopukseni kanssa. Peitin hänen kasvonsa ihan siksi, että en ole pyytänyt lupaa saanko hänen kuviaan täällä julkaista. 




Kommentit

Suositut tekstit