Ja sitten Inton kokkailut









 Into teki siis kanaa, jollof riisiä ja smoothieta. 


Smoothieen hän laittoi vesimelonia, banaania ja kiiviä. Lisäsi hiukan ”makustettua” jogurttia (muistaakseni siinä oli persikkaa ja mangoa tms.) ja maitoa. Ei muuta. Tosi hyvää ja riittävän makeaa ilman muuta makeutusta, kuin se jogurttiin lisätty sokeri. 


Kanat oli jotain paistileikkeitä, jotka oli tökätty tikkuihin ja valmiiksi marinoitu. Into ei perusta valmiista marinadeista (kuten en kyllä minäkään), joten laitteli lisäksi omia mausteita. Meillä on melkein aina samat vakkarit: valkosipulia, paprikajauhetta, chiliä, oreganoa, suolaa ja mustapippuria. Kanoihin laittoi noiden lisäksi kuivattua ruohosipulia. Kypsensi uunissa, käänteli välillä ja maustoi samalla lisää. 

Olivat mehukkaita ja hyviä, pirun tulisia. 


Jollof rice Inton tapaan: 

Näitä on siis miljoonaa eri sorttia ja hyvin monet Afrikan maista tekee tätä omalla versiollaan ja kokevat sen olevan se ainut ja oikea. Intokin tekee kahta versiota. Toinen on tomaattipohjainen (kuten tällä kertaa), toinen currypohjainen.

Mä olen erittäin ruokavammainen ja siksi mulle moni nigerialainen ruoka on ihan ehdottomasti ”no go”, en edes maista. Mutta tää jollof rice on hitokseen hyvää niin mun, kuin jokaisen kyseistä ruokaa maistaneen mielestä. Mun perhekin odottaa aina kieli pitkällä, että Into tekee tuota jouluna 😄

Siispä osimoilleen näin: 

- riisi keitetään ihan tavallisesti ja kypsäksi asti, mutta irtonaiseksi ja napakaksi. Mä olen itse maailmankaikkeus surkein riisinkeittäjä, mutta Into onnistuu siinä aina täydellisesti. Hänen mukaansa salaisuus on se, että hän kesken keittämisen huuhtelee riisin ja keitinveden ja jatkaa sitten kypsentämistä. Hän ei siis pese/huuhtele riisiä ennen keittämisen aloittamista, kuten kai ohje yleensä sanoo. 

- kypsä (tai lähes kypsä) riisi sivuun ja pussillinen (450 g) hernemaissipaprikaa riisin päälle sulamaan. 

- kattilaan paljon öljyä, sipulia, valkosipulia ja hemmetisti mausteita (niitä samoja joita jo luettelinkin). Lisäksi murustettu kasvisliemikuutio ja hävyttömän paljon suolaa. Mun mielestä Into lisää vielä jotain maustetta tähän, mutta en muista mitä. Ehkä meiramia. Varmaan ripaus currya tähänkin versioon. 

- annetaan muhia kattilassa hetken aikaa ja lisätään sitten yksi tai kaksi tuubia paseerattua tomaattia. Into lisäsi tällä kertaa yhden tuubin. Riisiä keitti viiden litran kattilassa ja tuli aika täyteen. Näin niinkuin mittasuhteita antamaan. 

- lisätään kattilaan vettä pikkuisen ja keitellään, sekä sekoitellaan. Vettä lisäillään näppituntumalla niin, että seos ei ole soppaa, mutta semmoista notkeaa ja tasaista. 

- kun seos tuntuu sopivalta (tähän menee ehkä n. 15 minuuttia), sekoitetaan se riisin ja hernemaissipaprikan joukkkoon. Meillä oli yksi isompi kattila (ehkä n.7 litraa) ja Into sekoitti riisin ja tomaatti”mössön” siellä. Eivät siis mahtuneet sekoittumaan siinä viiden litran kattilassa. 

Ja siinä se: jollof rice valmista. 



Tossa kuvassa se näyttää vähemmän ”tomaattiselta”, kuin mitä sitten oikeasti on. Laitan ekaksi kuvaksi mun ruokalautasen, jossa on myös riisiä. Ja jos haluaa, niin tosiaan voi laittaa sen toisen paseeratun tomaatin joukkoon. 




 





Kommentit

Suositut tekstit