Parisuhteesta baakeliin















 Tai siis sämpylään. Vielä tarkemmin sämpylöihin. 

Meillä oli Inton kanssa eilen kahdenkeskinen päivä. Ja piti olla sitä parisuhdeterapiaa. Eihän siitä mitään tullut. Ei ole Inton juttu sitten laisinkaan. Jotain jäi silti siitä vähästäkin korvan taakse. Jatketaan joskus toiste lisää. Ja minä teen itsekseni. 

Mutta ne sämpylät. Tulipa mieleen jakaa tänne, kun on niin naurettavan helppo ja kätevä. Olen tehnyt näitä nyt aika paljon. Meillä on kiinteä sähkölasku, joten vielä tulee halvemmaksi pyöräyttää leipää itse, etenkin kun kiertoilmauunissa tekee samalla muutakin (kuten teinkin kuvan keksejä). Sämpylöihin tulee rapea kuori ja ovat pehmeitä sisältä, ihan hitokseen hyviä. 

Mullahan ei ole mitään määriä tiedossa, paitsi ihan muutama perusjuttu. Muuten teen aina silmämääräisesti taikinan ja vaihtelen aineksiakin mieleni mukaan. Kuitenkin niin, että aina on vehnäjauhoja, jotain siemeniä ja kaurahiutaleita. 

Jösses, en taida päästä asiaan ollenkaan. Läpsyt molemmille poskille ja let’s go! 

Ota kulho. Kaada pohjalle vehnäjauhoja. Lorauta joukkoon kaurahiutaleita ja kauraleseitä. Lisää auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, chiasiemeniä, pussi kuivahiivaa, ropsaus suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita. Lisää 7 dl kylmää vettä ja reilu loraus öljyä. Sekoita taas. Lisäile vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee sopiva. Ei liian löllö, eikä liian paksu. Ei tarvi vaivata. 

Täytteitä voi tosiaan vaihdella maun mukaan, mutta mä tein tällä kertaa näin. 

Laita kulhon päälle kansi ja jääkaappiin ”muhimaan” yön yli. Seuraavana aamuna/aamupäivänä (ei ole niin tarkkaa tuntien kanssa kauanko on jääkaapissa) ripota vehnäjauhoja pöydälle ja kippaa taikina päälle. Pyörittele sen verran, ettei taikina tartu näppeihin. Jaa taikina kahtia ja tee pötköiksi. Pötköistä leikkaa nuolijalla paloja ja sen kummempia muotoilematta visko pellille. Ei ole väliä minkä kokoisia, kunhan on suunnilleen saman kokoisia. Mulla sämpylöitä tuli nyt 19 kpl, joka on tosi ärsyttävä luku, 

Nostata liinan alla vähän aikaa, ehkä n.10-15 minuuttia. Ja sitten paista uunissa 200 asteessa. Ylempi pelti oli varmaan n.15 minuuttia ja alempi vielä vähän lisää, kun ei paistu yhtä hyvin. 

Ja eikun ääntä kohti! 

Koitin ottaa kuvia havainnollistamaan vaiheita. Saa esittää tarkentavia kysymyksiä. Olen ihan jokusia kertoja kuullut, että ohjeeni on ihan mahdottomia ymmärtää, vaikka mielestäni olen suorastaan vääntänyt rautalangasta idioottiselväksi hommat. 

Mutta siis tämä on halpaa ja hyvää. 









Kommentit

Suositut tekstit